NLP

Wat is NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren)?

Neuro
We nemen de wereld om ons heen waar via onze zintuigen (neurologisch proces). De gevonden informatie slaan we op in de vorm van beelden, geluiden, gevoelens, geuren en smaken. Op basis hiervan creëren we allemaal ons eigen unieke model van de wereld.

Linguïstisch
Onze ervaringen die gevormd worden door en opgeslagen liggen in dit wereldmodel krijgen betekenis op het moment dat we ze in taal omzetten. NLP helpt ons begrijpen hoe we via taal ons denken, gevoel en gedrag beïnvloeden.

Programmeren
Onze interne processen hebben een structuur, waarin een bepaalde opeenvolging te onderscheiden is. De kunst is steeds de best werkende strategie te gebruiken bij het realiseren van het doel dat we ons gesteld hebben. Hierdoor vergroten we onze flexibiliteit, keuzemogelijkheden en effectiviteit.

NLP is een techniek die mensen helpt te veranderen én te ontwikkelen.

NLP is naar Nederland overgekomen vanuit de Verenigde Staten. Daar onderzochten Richard Bandler en John Grinder het proces van communicatie en verandering. Zij vonden dat dit proces gebaseerd is op taal, neuropsychologie en cybernetica. Zij gaven aan deze nieuwe techniek daarom de naam: Neuro Linguïstisch Programmeren, kortweg NLP. In boeken en workshops hebben zij hun nieuw verworven inzichten en technieken uitgedragen en zijn daarbij tot verbluffende resultaten gekomen. Snel werden hierdoor psychologen, psychiaters, hulpverleners enz. geïnspireerd en velen van hen gebruiken nu NLP technieken in hun praktijk.

NLP is uitermate geschikt als hulpmiddel voor persoonlijke ontwikkeling, verandering en zelfinzicht. NLP is voor mensen die op een of andere manier (iets) willen veranderen en verbeteren. Dat kan betrekking hebben op iets wat u vaak doet en voortaan wilt laten of anders voelen. Of iets wat u al heel lang wilt, maar waar u tot nu toe de kracht niet voor kunt vinden. NLP gaat niet over goed of fout, het gaat over werkzaam of niet werkzaam en is contextonafhankelijk. De meeste technieken zijn al onbewust aanwezig. Door bewustwording kunt u gebruik maken van de diverse modellen die NLP u biedt.

Door de makkelijk toe te passen methodiek en de snel merkbare resultaten is NLP bij velen  populair geworden.

Twee eendaagse workshops