Interculturele communicatie

Werken in het buitenland is iets anders dan op vakantie gaan naar een ander land.

Tijdens een vakantie kunt u wel enigszins proeven hoe het er daar aan toegaat, maar de kennismaking met de andere cultuur blijft oppervlakkig. Als u regelmatig een tijdje werkt in het buitenland is het anders: u woont er, u leeft er en u werkt er. U komt veel meer in contact met de bewoners en de gebruiken van de cultuur in dat land en dat kan soms verrassende en ook vervelende gevolgen hebben als u niet op de hoogte bent van ‘hoe het hoort’ in die cultuur.

Ook als u vanuit Nederland zakelijk contact legt en contact heeft met mensen uit andere culturen levert deze training een zinvolle bijdrage. U krijgt inzicht in en ervaart cultuurverschillen door middel van ervaringsopdrachten. U leert over het ontstaan van stereotypen, ‘in’ en ‘buiten’ groepen, hoe die zich vormen en hoe u contact krijgt met mensen uit een andere cultuur.

Vooropleiding:

Voor deze basis training is minimaal 2 dagen de communicatie: de basis training vereist.

Resultaat
Na het volgen van de training heeft u inzicht in het ontstaan van interculturele communicatiestoornissen, heeft u inzicht in cultuurverschillen en kunt u beter omgaan met afwijkende waarden en gebruiken. U bent u bewust van uw eigen rol in de communicatie en van het effect daarvan, u kunt een intercultureel gesprek beter sturen. De training heeft als doel te ervaren hoe u de communicatie met mensen met een niet-Nederlandse culturele achtergrond kunt verbeteren.

Programma
Cultuurverkenning en communicatie met andere culturen
• Cultuurverschillen,wat zijn dat?
• Hoe kunnen we culturen classificeren?
• Communicatie met andere culturen en het voorkomen van communicatiestoornissen.

Algemene informatie
Duur: 1 dag (incl. lunch)
Plaats: naar keuze en incompany
Tijden: 09.00 uur – 16.00 uur
Investering: op aanvraag zenden wij u graag een offerte voor een maatwerktraining.

N.B: Als aanvulling op deze basistraining kan de training ook als maatwerktraining verzorgd worden en dan specifiek op de vereiste cultuur gericht. Er worden 2 trainers ingezet om inzicht te verkrijgen in de masculiene en feminiene culturen.